Auton moottoriöljyn ja öljynsuodattimen vaihtaminen on yksi tärkeimmistä tavoista, joilla voit pitää huolta autosi moottorin kunnosta. Auton öljy on kuin ihmiskehon veri – se virtaa auton moottorin läpi ja pitää huolta, että kaikki toimii sujuvasti. Vaihtamalla öljyt ja suodattimen säännöllisesti pidennät auton käyttöikää ja parannat suorituskykyä.

Auton huoltoon tarvittavat varusteet

 
Varmista, että saatavilla ovat tarpeelliset varusteet ja välineet, ennen kuin avaat konepellin ja ryhdyt huoltotoimiin. Tarvitset nämä:
 
 • oikea määrä oikean tyyppistä moottoriöljyä – tarkista omalle autollesi sopiva öljy
 • laadukas öljynsuodatin – katso vaatimukset auton käyttöoppaasta
 • hylsyavain
 • öljynsuodatinavain
 • suppilo
 • astia käytetylle moottoriöljylle (esim. ämpäri)
 • rättejä

Käytetyn öljyn valuttaminen

Ennen moottoriöljyn valuttamista käynnistä auto ja anna sen käydä pari minuuttia tai aja korttelin ympäri. Moottoriöljy lämpenee, jolloin sen valuttaminen käy helpommin. Varmista seuraavaksi, että auto on pysäköity öljynvaihtoon sopivaan paikkaan (tasaiselle alustalle esim. pihalle tai autotalliin).

Etsi auton alta öljytila ja sen tyhjennystulppa. Huomaa, että moottori voi olla lämmin. Varmista, että moottori on jäähtynyt tarpeeksi ennen tulpan etsimistä. 

Jos auton alla ei ole tarpeeksi tilaa, saatat joutua nostamaan autoa tunkilla päästäksesi sen alle. Muista: Älä mene pelkän tunkin tukeman auton alle, vaan käytä aina alustapukkia.

Löydettyäsi tyhjennystulpan levitä auton alle sanomalehti ja aseta sen päälle öljyn valuttamiseen varaamasi astia. Löysytä tyhjennystulppaa hylsyavaimella kääntämällä vastapäivään.

Irrota avaimella löysyttämisen jälkeen tulppa varovasti käsin ja anna moottoriöljyn valua astiaan. Huomaa: Moottoriöljy voi olla kuumaa. Kun öljyä valuu enää tipoittain, kiinnitä tyhjennystulppa takaisin käsin ja kiristä se hylsyavaimella kääntämällä neljänneskierros myötäpäivään.
Pidä öljyn valutusastia edelleen auton alla ja etsi öljynsuodatin.

Löysytä sitä suodatinavaimella kääntämällä vastapäivään. Irrota öljynsuodatin käsin.

Lisää uuteen tiivisteeseen hieman moottoriöljyä ennen uuden öljynsuodattimen asentamista. Tämä estää tiivistettä juuttumasta, halkeamasta tai aiheuttamasta öljyvuotoa.

Asenna ja kiristä uusi öljynsuodatin tämän jälkeen käsin.
Nyt on aika täyttää moottori uudella öljyllä. Tarkista tuotevalitsimemme avulla, mikä öljy sopii omalle autollesi. Muista käyttää auton käyttöppaassa suositeltua öljyluokkaa ja -määrää.

Irrota öljytilan korkki ja kaada moottoriöljy tankkiin. Käytä suppiloa, jotta öljyä ei läiky. Kun olet valmis, kiinnitä korkki takaisin ja pyyhi läikkynyt öljy rätillä. Käynnistä moottori ja käytä sitä minuutti, jotta uusi moottoriöljy pääsee kiertämään moottorin läpi.

Melkein valmista! Älä kuitenkaan vielä lähde matkaan: tarkista ensin öljyn taso. Sammuta auto, vedä öljytikku putkesta ja puhdista se.

Työnnä tikku takaisin putkeen ja vedä se taas ulos. Tarkista, että öljyä on sopiva määrä. Kiinnitä korkki uudelleen ja taputa itseäsi olalle hyvän työn merkiksi.

*Huom. – Öljyn ja öljynsuodattimen vaihto-ohjeet tarjotaan vain tiedotustarkoituksessa. ExxonMobil ei ole vastuussa ajoneuvon öljyn ja öljynsuodattimen vaihdon aiheuttamista mahdollisista vahingoista. On käyttäjän omalla vastuulla varmistaa, että öljyn ja öljynsuodattimen vaihto tehdään asianmukaisella tavalla.
Kaada käytetty moottoriöljy astiasta käytetyn öljyn säiliöön. Laita vanha öljynsuodatin muovipussiin.

Moottoriöljy on parasta hävittää kierrättämällä. Joillekin huoltoasemille voi viedä käytetyn öljyn ja öljynsuodattimet ilmaiseksi.

Hävitä lopuksi öljyiset rätit sopivalla ja lainmukaisella tavalla. Autosi on nyt valmis matkaan!

Kirjoita muistiin öljynvaihtopäivä ja ajettu kilometrimäärä, jotta tiedät, milloin öljyt tulee vaihtaa seuraavan kerran. Muista tarkistaa öljyt säännöllisesti.
 • Näin moottoriöljy toimii

  Miksi säännöllinen öljynvaihto on tärkeää? Lue vastaus täältä. Saat myös tietoa siitä, miten voit turvata moottorin toimintakyvyn Mobil™-tuotteiden avulla.

  Lisätietoja
 • Vinkkejä auton huoltoon ja ajamiseen

  Keskikesän kuumuus ja sydäntalven kylmyys kuormittavat renkaita ja moottoreita eri tavoin. Samojen osien täytyy kuitenkin toimia aina sulavasti, tehokkaasti ja turvallisesti.

  Lisätietoja
 • Usein kysyttyjä kysymyksiä autonhoidosta

  Tutustu tarkemmin siihen, kuinka voit Mobil™-tuotteiden avulla huolehtia autostasi ja pitää moottorin hyvässä kunnossa.

  Lisätietoja
 • Mobil 1™ moottoriöljyt

  Löydä oikea moottoriöljy juuri sinun autoosi Mobil 1™ täyssynteettisistä öljyistä, sisältäen uusimman ESP vähäpäästöisiä tuotteita koskevat vaatimukset.

  Lisätietoja
 • Mobil™ moottoriöljyt

  Mobil™-öljytuotteet autonmoottoreille

  Lisätietoja
 • Autonhoitovinkkejä

  Käytä Mobil 1™- moottoriöljyä: Miksi? Milloin? Miten?

  Lisätietoja